Gør det komplekse enkelt

I byggeprocessen kan der ofte være udfordringer med en træg fremdrift, tidsspild og unødvendigt omarbejde. Derfor har vi udviklet et forløb, der giver de udførende på byggepladsen mulighed for at dele deres optimerings- og forbedringsperspektiver.

Vi spørger dem, hvor de oplever potentiale for at forbedre projektets effektivitet, kvalitet og samarbejde. Vores erfaring viser, at disse tre elementer er indbyrdes forbundne, og at vi skal tage handling på alle tre fronter samtidigt for at opnå varige forbedringer. Når de udførende får muligheden for at ytre sig, øges tilliden og de udførendes engagement, som er afgørende for at skabe de ønskede forbedringer.  

Til forløbet har vi udviklet Potentialemåling®, hvor de udførende tilkendegiver hvor de ser optimeringspotentialet. Med mere en 500 gennemførte målinger, har vi en bred og solid forståelse af at forbedre effektivitet, kvalitet og samarbejde – samtidig.

 Handleplan med afsæt i potentialet

Resultaterne af målingen præsenteres for både byggepladsens ledelse og de udførende. Der præsenteres delresultater inden for de tre områder: effektivitet, kvalitet og samarbejde, samt de underpunkter, der knytter sig til disse områder.

Efterfølgende samles byggepladsens ledelse og repræsentanter for de udførende i en workshop. Her præsenteres målingens resultater, og gennem et faciliteret forløb arbejder vi sammen om at definere konkrete indsatser, der kan forbedre de identificerede forhold.

Gennem denne proces sikrer vi, at alle parter er involveret i udviklingen af løsninger, hvilket øger chancerne for varige forbedringer og en mere effektiv byggeproces.

“LivingLean’s arbejde har værdi både internt og eksternt for os. Selvom det koster at hive eksterne samarbejdspartnere ind til den slags, så er vi sikre på, at det betaler sig i den sidste ende, fordi vi bliver bedre og bedre til byggestyringsprocesserne”

— RASMUS LINDHARDT, DIREKTØR HOVEDSTADENS BYGNINGSENTREPRISE

 Lean, når det giver mening 

Lean er en filosofi og tilgang, der omfatter en række værktøjer designet til at skabe struktur omkring de forbedringer. Ved at inddrage håndværkerne i processen sikrer vi ejerskab og engagement, hvilket giver dem et bedre indblik i projektets fremdrift og udfordringer.

Uanset størrelsen på byggeprojektet er det muligt at anvende Lean-værktøjer, når det giver mening. På mindre byggepladser kan det f.eks. være nyttigt at afholde små 15-minutters ugentlige tavlemøder. Her kan de kommende arbejdsopgaver koordineres, udfordringer noteres, og der kan udpeges ansvarlige for at finde løsninger.

Det vigtigste er, at Lean er et tilvalg til at opnår den ønskede struktur. Hvert værktøj skal vælges ud fra de specifikke behov og udfordringer, som projektet står overfor, så vi sikrer, at indsatsen er målrettet og effektiv. Ved at tilpasse Lean-tilgangen til den konkrete situation kan vi maksimere de positive effekter og skabe en mere strømlinet og produktiv byggeproces.

 De mest anvendte Lean-værktøjer er:

De 7 Strømme

En metode til forberedelse af opgaver, der sikrer, at alle aspekter af arbejdet er tænkt igennem og planlagt. Metoden reducere tidsspild og forbedre effektivitet sammen med arbejdsmiljø.

Procesplaner

Fra tidsplan til aktiviteter. Entreprenørernes formænd og projektledere aftaler rækkefølge på opgaverne og minimerer tidsforbruget.

5S

En metode til at holde orden på byggepladsen, der hjælper med at skabe et mere effektivt og sikkert arbejdsmiljø.

Tavlemøder

Skaber fælles overblik over aktiviteter. Et sted til kommunikation, opgaveændringer, koordinering, hvor alle får samme viden og indsigt.