NCC

LivingLean har skabt imponerende resultat i NCC gennem et halvårigt pilotprojekt om Tillidsbaseret Lean. Projektet har vist, at det via massiv medarbejderinddragelse er muligt, at skabe en væsentlig effektivisering, samtidig med at medarbejderne oplever, at det er sjovere at gå på arbejde.

images-1“Der er blevet en bedre tone på
byggepladsen, og vi kommer
hurtigere i mål nu. Vi kan skrue
tempoet op, uden at vi skal arbejde over.”

Dean Skovbjerg, tidlig. sjakbajs NCC

Læs rapporten her.

Resultatet har vist følgende:

  • Byggetiden er reduceret mellem 25 % til 40 %, hvilket er markant også selvom gentagelseseffekten tages i betragtning. Faktisk blev den fulde gentagelseseffekt opnået betydeligt hurtigere end sædvanligt.
  • Spildet er reduceret fra 10 % til 50 % på varierende indsatsområder
  • Lønindtjeningen blandt de timelønnede er forbedret med op til 3 gange over den almindelige lønudvikling på pladserne
  • Trivslen er steget fra 4,0 til 4,4 på en skala, hvor 5 er højest.

Ledelsen i NCC Råhus har på baggrund af resultaterne besluttet at implementere Tillidsbaseret Lean på byggepladsen i Carlsberg Byen. Andre enheder er ligeledes gået i gang med konceptet i pilotprojekter. Denne udbredelse tog afsæt i et medlemsmøde i Lean Construction-regi, hvor nogle af de medarbejdere og ledere der deltog i udviklingsprojektet af Tillidsbaseret Lean fortalte omkring de positive erfaringer og resultater.

3F og Dansk Byggeri har sammen indstillet NCC Danmark til at modtage ProcesPrisen 2013 for projektet. Prisen uddeles af Boligfonden Kuben og Lean Construction DK.

Endvidere er der som et meget synligt resultat udarbejdet en Værktøjskasse, som bidrager til forankringen af konceptet. Samtidig skal værktøjskassen virke som opstartshjælp på nye byggepladser.